2014. június 30., hétfő

Grillezett barack joghurttal

Tegnap a Gyenesi termelői piacon csodás barackokat sikerült vásárolnom. Édes, csodás kajszi barackot és őszibarackot. Elkészítettük ezt a gyors desszertet, amit bármikor az asztalra tehetünk.
Igazi nyári édesség, amit elkészíthetünk akár a vendégek előtt, az asztalnál. Krém joghurtot készíthetünk magunk is, natúr joghurtot csepegtessünk le egy sűrű szitán, 3-4 óra alatt. A lecsöpögött savót használhatjuk kenyérsütéshez, víz helyett. Készíthetjük barack kompótból is, de azt a felhasználás előtt, alaposan csepegtessük le.


Elkészítési idő: 15-20 perc



4-5 db kemény őszibarack
25-30 dkg krémjoghurt
3-4 evőkanál Málna Rózsi lekvár
3-4 evőkanál kukorica pehely (Corn flakes)
2-3 evőkanál barna cukor

2-3 evőkanál szeletelt mandula



1. A mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük hűlni egy tányérra. Töröljük ki a serpenyőt. Míg pirul a mandula, zúzzuk össze egy kicsit a kukoricapelyhet.
2. A barackot hámozzuk meg, vágjuk ketté, vegyük ki a magját. Hempergessük meg a barna cukorban, majd pirítsuk meg a forró serpenyőben, vágott felével lefelé. Akkor jó, ha a cukor már karamellizálódik, és bevonja a barackot, ekkor fordítsuk meg, és pirítsuk a másik oldalát is.
3. Tegyük egy tányérra a barackot (személyenként két felet), erre tegyünk a kukoricapehelyből. Erre kanalazzunk a krémjoghurtból, arra málna lekvárt, és a tetejére a pirított mandulát. Frissen tálaljuk.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

A recept a nyári Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.

2014. június 19., csütörtök

Barackos-málnás zselés pite

Jól variálható, igazából alap süteménynek számító recept. Kezdőknek ajánlom, látványos sikert lehet elérni, különösebb fáradság nélkül. Kitapasztalhatjuk az egyszerű omlós tésztával hogy kell bánni.


Elkészítési idő: 40-45 perc + pihentetés




12,5 dkg liszt
10 dkg fagyos vaj
2-3 evőkanál hideg víz
1 csipet só

4 dl sárgabarack lekvár
2 tojás
4 dl alma lé
1 evőkanál mála szörp

2 csomag piros tortazselé (12g-s)



1. A vajat vágjuk kockákra, a sót keverjük össze a liszttel. Tegyük a lisztet egy késes robotgép tartályába, adjuk hozzá a vajat, és pár pillanat alatt aprítsuk morzsásra.
2. Adjunk hozzá 2 evőkanál vizet és pulzáló módban dolgozzuk össze. ha nem állna össze, akkor adjunk még hozzá vizet.
3. Gyúrjuk a tésztát gyors mozdulattal össze, és csomagoljuk háztartási fóliába. Tegyük a hűtőbe legalább 35-40 percre.
4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyük ki a hidegről a tésztát, nyújtsuk ki 30 cm-s kör alakra, és tegyük bele egy 25 cm-s piteformába. Igazgassuk el a szélét, és tegyük vissza a hűtőbe, míg elkészül a krém.
5. Keverjük a tojásokat habosra, majd több részletben adjuk hozzá a sárgabarack lekvárt. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá pár kanál vizet.
6. Kenjük a krémet a tésztára, tegyük a forró sütőbe, és 30 perc alatt süssük meg. Ha kész, vegyük ki és a formában hagyjuk langyosra hűlni.
7. A zseléport keverjük össze a málnaszörppel és az alma lével.  Kis lángon melegítsük fel, míg gyöngyözni kezd. Zárjuk el az energiát, és hagyjuk 1 percet pihenni, majd öntsük a kihűlt pite tetejére. Hagyjuk megkötni a zselét, és egy éles késsel szeletekre vághatjuk.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J
Max (Tanulj meg velem sütni!)

2014. június 2., hétfő

Fahéjas, diós lepény málnával

Kicsit váltakozó az időjárás. Hol hűvös, hol pedig nyári, tikkasztó meleg. de sütni akkor is kell vagy lehet. De érdemes ilyenkor elővenni az egyszerű és könnyű recepteket. Szeretjük ezt a tésztát, jól variálható, cserélgethető a gyümölcs, változtatható a liszt összetétele. Ami nagyon fontos, könnyen, egyszerűen elkészíthető, még sosem okozott csalódást.


Elkészítési idő: 65-70 perc



17 dkg puha vaj
17 dkg barnacukor
15 dkg tönköly liszt
15-20 dkg málna (lehet mirelit is)
1,5 dl tej
10 dkg darált dió
2 tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
2 teáskanálnyi vaníliás cukor

1 teáskanálnyi őrölt fahéj



1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a vajat, a tejet és a fahéjat.
2. Keverjük össze a diót a liszttel és a sütőporral. Keverjük a tojásos-vajas alapba, és dolgozzuk jól össze.
3. Béleljünk ki egy 20x30 cm-s sütőedényt sütőpapírral, és abba terítsük el a tésztát. Rakjuk a tészta tetejére a málna szemeket (ha fagyasztott gyümölccsel készítjük, azt nem kell kiolvasztani), és tegyük a forró sütőbe, és süssük 45-50 percet. Pár percet hagyjuk a sütés után a tepsiben, majd a papír segítségével emeljük ki az edényből, és hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J

Max (Tanulj meg velem sütni!)