2014. március 26., szerda

Foszlós, fonott kalács

A régi, szinte első receptem volt a Max konyháján, a foszlós fonott kalács. Az egyik legnépszerűbb recept, sokan elkészítették, nagyon sok visszajelzés érkezett.


Azóta a kelt tésztához való viszonyom még közelebbi lett, sokban átalakult és leegyszerűsödött.  Itt már csak sima lisztből készült, és alap tésztát készítettem hozzá, amit 1-2 órát hagytam pihenni. Az elő tésztát pihentethetjük akár 4-6-8 órát is. A kalács tésztája foszlósabb lesz, tovább megőrzi a frissességét, és kevésbé morzsálódik. Természetesen elkészíthető elő tészta nélkül is.


Fotó: Szeiler Gábor


Míg a kalács sült, addig beszélgettem a fővárosban élő Barátokkal, a téma természetesen a vacsora volt. Mesélte, hogy nagyon húzós hét áll mögöttük, minden este sokáig irodáztak, de mielőtt indultak haza, megrendelték a vacsorát online, és a lépcsőházban találkoztak a futárral. A Foodpanda oldalán rendeltek, és minden estére tudtak különböző vacsorát választani. Ki kellene próbálni.

Elő tészta:

1 dl (10 dkg) langyos víz
10 dkg sima liszt
1 g friss élesztő

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, feloldjuk benne, majd hozzá keverjük a lisztet. Összedolgozzuk, és lefedve, langyos helyen pihentetjük, 1-2 órát. A tojást, a vajat és a tejet előkészítjük, hogy mikor a tésztát rakjuk össze, már szobahőmérsékletű legyen.

Tészta:

alap tészta
56 dkg sima liszt
2,7 dl (27 dkg) tej
10 dkg porcukor
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
2 tojás
6 dkg vaj
4 dkg friss élesztő (vagy 11 g szárított)
2 teáskanálnyi olaj
1 teáskanálnyi só
a kenéshez egy kisebb tojás


Fotó: Szeiler Gábor

Az elő tésztára öntjük a langyos tejet, a kissé felvert tojást, a cukrokat és a lisztet. A tetejére az elmorzsolt élesztő, az olajat és a sót. Puha lágy tésztát dagasztunk belőle, és ha kell, a dagasztás közben korrigáljuk a tésztát. Ha nagyon lágy lenne, tegyünk pár kanál lisztet hozzá.
Lefedve, langyos, huzatmentes helyen kelesztjük 20-30 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Gyengén lisztezett nyújtólapon, gyúrjuk át a tésztát, osszuk négy részre, és sodorjunk belőle rudakat. Négyes fonással (nézd meg a kalácssütős videónkat, ott a Kedvesem megmutatja, hogy fonja), majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és letakarva, 20-30 percet kelesztjük.
Sütés előtt kenjük le felvert tojással. Tegyük a forró sütőbe és 30-35 perc alatt süssük meg. Ha nagyon égetne a sütő, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, vagy takarjuk le a tésztát egy alufóliával. Sütés után, rácson hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J


Max (Tanulj meg velem sütni!)

2014. március 21., péntek

Fűszeres, karamellizált francia almatorta

Könnyű, gyorsan elkészíthető, ízletes édesség. Télen megtöppedt almából az igazi, az már annyira nem lédús, inkább zamatos. 


Fotó: Szeiler Gábor

Elkészítési idő: 95-100 perc + a pihentetés 

A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál cukor
1 tojássárgája
3-4 evőkanál hideg víz 

A töltelékhez

3 kisebb alma
1-2 evőkanál citromlé
2 evőkanál barnacukor
3 dkg vaj
1-2 teáskanál mézes fűszerkeverék 

A krémhez

2,5 dl habtejszín
2 kisebb tojás
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál barnacukor
2 teáskanál vaníliás cukor

Fotó: Szeiler Gábor

1. A lisztet, a cukrot és a hideg vajat egy késes betétű robotgépben morzsásra daráljuk, majd a tojás sárgáját és a víz felét is hozzáadjuk. Összedolgozzuk, ha kell, adjunk még hozzá a vízből, puha tésztát kapjunk. A tésztát átöntjük egy nyújtólapra, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
2. A kész tésztát háztartási fóliába csomagolva 30-40 percre a hűtőbe tesszük pihenni (elkészíthetjük a tésztát egy nappal korábban is, de akkor szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, 25-30 percet).
3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A pihent tésztát, enyhén lisztezett gyúródeszkán 26 centiméter átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd a kivajazott 24-25 centis piteformát kibéleljük az omlós tésztával, úgy hogy körben legyen pereme is.
4. Ezután a meghámozott almákat félbe vágjuk, kimagozzuk, és egy éles késsel, legyező formában bevagdossuk. Megkenjük a citromlével és szépen kirakjuk a tésztára. Megszórjuk a fűszeres cukorral, rámorzsoljuk a vajat is, és a lepényt 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
5. Az elősütött tortát, rácsra téve 10 percig pihentetjük. A sütőt vegyük vissza 170 fokra.
6. Kézi habverővel a tejszínt, a tojást, a cukrokat és a vaníliáscukrot habosra keverjük. 
7. A vaníliás krémet az elősütött tésztára öntjük, majd újra a forró sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt készre sütjük. Pár percet hagyjuk a formában pihenni.  

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)

2014. március 19., szerda

Zöldfűszeres, aludttejes pogácsa (élesztő nélküli)

Gyors, könnyen elkészíthető, élesztő nélküli pogácsa. Nagyon finom, jól variálható, kezdő háziasszonyok álma. Ízesíthetjük füstölt szalonnával, sonkával, sajt darabokkal vagy szárított paradicsommal.


Elkészítési idő: 35-40 perc

45 dkg sima liszt
4 dl aludttej vagy kefir, joghurt, író
5-8 dkg reszelt félkemény sajt
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi só

2-3 teáskanálnyi aprított zöldfűszer, most bazsalikom, petrezselyem és snidling (vagy szárított zöldfűszer keverék)



1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a zöldfűszereket.
2. Keverjük bele az aludttejet, és dolgozzuk jól össze.
3. Borítsuk a tésztát gyengén lisztezett nyújtólapra, és tenyérrel lapítsuk ki. Lisztbe mártott szaggatóval szaggassuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
4. Tegyünk a pogácsák tetejére a reszelt sajtból, kicsit nyomjuk bele az ujjunk hegyével, és tegyük a forró sütőbe.
5. 10 perc után nézzünk rá, ha nagyon pirulna a teteje, vagy olvadna a sajt, akkor vegyük vissza a hőfokot 190-200 fokra, és úgy süssük tovább még 10-15 percet. A sütési idő sokban függ a tészta vastagságától, de 20-25 perc alatt biztosan megsül. Pár percet hagyjuk a lemezen, majd utána tegyük rácsra kihűlni. Vigyázzunk, a langyos tészta hasfájást tud okozni, túlzott fogyasztás esetén.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Inspiráció: Rachel Allen. A család kedvencei

2014. március 18., kedd

2014. tavasz Segítsüti

10. alkalommal kerül sok-sok finom segítő süti a sütőkbe! Idén is örömmel csatlakoztam a felkéréshez, így 5. alkalommal járulok hozzá a küldetés sikeréhez.



És eljött ez is, hogy tizedszer indítjuk útjára a Segítsüti sütilicitet, a gasztroblogger szülők jótékonysági akcióját rászoruló gyermekek támogatására. Nagyon köszönjük minden eddigi támogatónknak és olvasónknak, hogy híradással, licitálással, ajándéktárgyak vásárlásával vagy bármilyen más módon segített, hogy ez a szép jubileum megvalósulhasson.
 
 
Kik?
Ismét 30 gasztroblogger anyuka/apuka készül 30 édességgel, az akció adminisztrációját - beszerzések, pénzügyi elszámolás - pedig szokás szerint a Sose Közhasznú Alapítvány intézi.

 


Mikor?
A tavaszi sütilicit a hagyományos időpontunkban zajlik: 2014. március 30-án, vasárnap fognak megjelenni a sütis bejegyzések az egyes blogokban, és kerülnek fel majd egyidejűleg a licitálós menü alá, és kezdődhet rájuk rögtön a licit. Ezután három napon át zajlik az árverés, amely 2014. április 2-án, szerdán 16:00-kor zárul. Az egyeztetéseket követően majd minden egyes nyertesnek vele egyeztetve értelemszerűen frissen újrasütik a nyereményét, és eljuttatják neki.

 


Kit támogatunk?
A befolyt támogatási összegből most a SUHANJ! Alapítványt és rajtuk keresztül a sérült és fogyatékos gyerekeket, az ő sportolási lehetőségeiket támogatjuk, különböző sporteszközök vásárlásával.

 

Hogyan? Látogass el a www.segitsuti.hu oldalra, és a ott minden hasznos tudnivalót megtalálsz! 

Kedves Látogatóm, Barátom ki erre jársz!
Arra kérlek meg, hogy segíts Te is egy kicsit Velünk együtt! De azzal is sokat segítesz, ha viszed hírünket, hogy minél többen tudjanak arról, hogy a Süti segít!

Segítsütim 2013-ban
Ne feledd! A Süti segít!
 

Max 

2014. március 13., csütörtök

Gyors fűszeres csokoládétorta (10 perc alatt)

Gyors, egyszerű édesség. Kicsit érdemes játszani a hőfokkal, próbáltuk már 180 fokon (10 perc), és 210 fokon (itt elég volt a 8 perc), de az alacsonyabb hőfokon, kicsit tovább sütött volt a győztes.


Széle megsül, a közepe még egy kicsit remegős, de ne ijedjünk meg, nem nyers. Hasonló az oly nagy karriert befutott „mikrós-bögrés” süteményhez, bár szerintem inkább sült csokoládé pudingra hasonlít. 



A receptben vajat írtam, és ne is álljunk neki margarinnal, mert nem lesz jó. A margarin nagyon vizes, és megváltoztatja a tészta állagát és ízét.




Elkészítési idő:  15-20 perc


22 cm-s kapcsos tortaformához: 

20 dkg étcsokoládé (legalább 65%-s, vagy magasabb kakaótartalmú)
7 dkg vaj
4 egész tojás
7 dkg barna cukor
5 dkg liszt
1 evőkanálnyi rum
1 teáskanálnyi mézes fűszerkeverék
1 csipet (citromos) Só




1. A csokoládét gőz felett olvasszuk meg (vagy mikrohullámú sütőben, 500 W-n, pár pillanat alatt), majd keverjük hozzá a vajat. Dolgozzuk össze teljesen, keverjük bele a sót és a mézes fűszerkeveréket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A tojásokat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá az olvasztott vajas-csokoládéhoz, dolgozzuk össze, majd a lisztet is keverjük bele hasonlóképpen.
3. Béleljük ki a forma alját sütőpapírral, kanalazzuk rá a tésztát, simítsuk el, majd tegyük a forró sütőbe, 10 percre. Ha letelt az idő, bökjük meg egy tűvel a tésztát, ha a még egy kicsit ragad, akkor jó.
4. Hagyjuk a formában langyosra  hűlni, utána szeletelhetjük. 

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk :-) 

Max (Tanulj meg velem sütni!)
Inspiráció: Chef Viki csokitortája