2014. december 5., péntek

Korpás kiflik

Gyermekkorunk egyik kedvenc kiflije. Tapolcán a húsáruház mellett volt egy kenyérbolt, ahol reggeliző volt kialakítva. Langyos kiflik és helyben készített, langyos, habos kakaó, pöttyös porcelán bögréből. A felnőttek a kávét kortyolgatták, amit a karos Casino kávégépen, frissen őrölt Omnia kávéból főztek. A könyöklők alsó polcán a gyerekek markolták a kakaós bögrét, a levegőben a kenyerek illata keveredett a frissen őrölt kávé, semmi mással össze sem téveszthető illatával. Boldog gyermekkor.
Ez a kifli ihlette a következő receptet, bár nem sok mindenre emlékszem a régi kifliről. Egyenes volt, külseje pöttyös a búzakorpától, és foszlós, puha volt. Ilyet szerettem volna, és ilyen lett.


Elkészítési idő: 70-75 perc


 Fotó: Szeiler Stúdió

2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
20 dkg Biomag fehér tönköly liszt
20 dkg Biomag Őszi búzaliszt
4 evőkanál Biomag tönkölybúzakorpa
2 teáskanálnyi só




1. A tejet langyosítsuk meg, keverjük bele a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Keverjük össze, és tegyük félre 15 percre, míg az élesztő felfut. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
2. Keverjük össze a liszteket a korpával és a sóval. Adjuk hozzá az élesztős tejet, és puha lágy tésztát gyúrjunk belőle.
3. Vegyük 12-16 egyforma darabra, és sodorjunk belőle kifliket. Tegyük egy sütőlemezre, takarjuk le egy ruhával, és pihentessük 10-12 percet.
4. Spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 22-25 perc alatt, szép pirosra.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A BIO liszteket és a korpát a Biomag Malomtól kaptuk, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések: