2014. november 17., hétfő

Rozsos parasztkenyér, elő tésztával

Félbarna kenyér, kelesztő kosárban, ami lehet egy kenyereskosár is, kelesztve. Nagyon jó állagú tészta, illatos, de nem savanykás. Könnyen elkészíthető tészta, kezdőknek is ajánlom. Nincsenek adalékok, és nem kell a kovászkészítéssel vesződni. Valljuk meg őszintén, az sem sikerül mindenkinek, és általában akkor nincs otthon, mikor kenyeret akarunk készíteni. Ezért is szeretem az elő tésztás kenyereket, mert itt pár perc előkészülettel, csodás kenyerek születnek.

Elő tészta

10 dkg (1 dl) langyos víz
1 g friss élesztő



Az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe, összekeverem, hogy feloldódjon. Belekeverem a rozslisztet. Lefedve, szobahőmérsékleten hagyom pihenni 3-4-5-6 órát.

Kenyértészta:

1 adag elő tészta
40 dkg kenyérliszt
15 dkg (1,5 dl) langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 csapott teáskanálnyi só

A dagasztógép edényébe tesszük az elő tésztát, a langyos vizet és a friss élesztőt. Kicsit összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Gyengén lisztezett nyújtó lapon, kicsit átgyúrjuk, megformázzuk. Egy 20-25 cm átmérőjű kerek (kenyeres) kosarat kibélelünk papírszalvétával, liszttel megszórjuk, és abba helyezzük a tésztát, úgy hogy ahol alul összedolgoztuk (slussz), az legyen felül. Fedjük le egy konyharuhával, és kelesszük szobahőmérsékleten 40-50 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
Tegyünk egy sütőpapírt a megkelt tészta aljára, és egy ügyes mozdulattal fordítsuk bele egy tepsibe. Vágjuk be a tetejét, tegyük a forró sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük meg.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!

Max (Tanulj meg velem sütni!)
A recepthez a lisztet a Biomag-Malom Kft. segített kiválasztani, köszönjük!
Fotó és videó: Szeiler Stúdió



Nincsenek megjegyzések: