2014. október 5., vasárnap

Házi fehérkenyér elő tésztával

Nem mindenkinek sikerül a kovász életben tartása, etetése, kezelése. Azoknak sem kell lemondani az érlelt tésztával készült kenyerekről. Használjunk ehhez elő tésztát. Készült már többféle péksütemény, most pedig kenyér. Annyi dolgunk van csak, hogy készüljünk elő egy kicsit, és csináljuk meg az elő tésztát.

Elő tészta:

15 dkg rétesliszt
1,5 dl (15 dkg) langyos víz
1 g friss élesztő




Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, majd hozzá dolgozzuk a lisztet. Összekeverjük, és lefedve, szobahőmérsékleten pihentetjük 5-6-8 órát.

Tészta:
A pihentetett elő tészta
38 dkg simaliszt (BL55)
1,5 dl (15 dkg) langyos víz
2 dkg friss élesztő

2 teáskanál só


Az elő tésztára rámorzsoljuk az élesztő, ráöntjük a vizet. Elkezdjük dagasztani, adjuk hozzá a lisztet és a sót. Ha kell, korrigáljuk a tésztát, ha lágy, akkor még lisztet, ha kemény, akkor kevés vizet. Dolgozzuk jól össze, és 10-12 perc alatt dagasszunk tésztát.
Lefedve kelesszük 20-25 percet, majd dolgozzuk át. Gyúrjuk ki belőle a levegőt, majd tegyük ismét a kelesztő tálba.

Pihentessük 15-25 percet. Gyúrjuk át ismét, formázzuk meg. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőedénybe, én most egy jénai kacsasütőt választottam. Kelesszük 15-25 percet, addig melegítsük elő a sütőt 250 fokra. 



Spricceljük meg a tésztát hideg vízzel, vágjuk meg a tetejét, és lefedve tegyük a forró sütőbe 40-45 percre. Ne hagyjuk magára, néha nézzük meg, mert előfordulhat, hogy a teteje nagyon sül.
Ha letelt az idő, vegyük ki, spricceljük meg kevés hideg vízzel, majd fedő nélkül tegyük vissza még 5-10 percre. Miután megsült, vegyük ki, spricceljük meg ismét, kevés hideg vízzel, és hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!


Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: