2014. szeptember 25., csütörtök

Lenmagpelyhes gyors zsemle

A kedvenc gyors tésztánk, BIO lisztekre átírva. Ebben a tésztában jól látszik, hogy a testesebb kiőrlésű lisztekből is lehet jó állagú tésztát készíteni. Tartalmas zsemléket készíthetünk, rostokban gazdag, jó minőségű lisztből, adalékok nélkül.
Nem kell hozzá hosszas előkészület, ideális arra az esetre, ha nincs előkészítve kovász/öregtészta vagy elő tészta.

Elkészítési idő: 80-85 perc




20 dkg Biomag Őszi búzaliszt
15 dkg Biomag Tönköly félbarna liszt
25 dkg (2,5 dl) langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg Biomag lenmagpehely
2 dkg Donum Terrae szezámkrém
2 dkg só

1 teáskanál cukor




1. 1,5 dl (15 dkg) langyos vízben oldjuk fel a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Keverjük össze, fedjük le és pihentessük 12-15 percet.
2. A maradék 10 dkg vízzel keverjük ki a szezámpasztát. Keverjük hozzá a sót, a liszteket és a felfuttatott élesztőt.
3. Dolgozzuk össze és dagasszunk belőle puha, lágy tésztát. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk még hozzá lisztet, ha kemény, akkor vizet. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
4. Osszuk 6 egyforma darabra, és formázzunk belőle gombócokat. A tenyerünkkel kicsit sodorjuk hosszúkás alakúra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk 10-15 percet pihenni.
5. Egy éles késsel vágjuk meg a zsemlék tetejét, kenjük meg hideg vízzel és tegyük a forró sütőbe. 30-32 perc alatt süssük készre. Miután kivettük a sütőből, kenjük meg hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!

Max (Tanulj meg velem sütni!)

A recepthez a szezámkrémet a Donum Terrae biztosította, köszönjük.
A bio liszteket és pelyheket a Biomag Malomtól kaptuk, köszönjük!
A recept a nyári Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


Nincsenek megjegyzések: