2014. április 3., csütörtök

Lekváros papucs, pogácsa tésztából

A tészta a nagy sikernek örvendő, Bence tejfeles pogácsa receptje alapján készült. Nagyon jó állagú a tészta, jól lehet vele dolgozni, akár lehet egy kis tepertővel is dúsítani a tésztát. Használjunk keményebb lekvárt, mert könnyen kifolyik sütés közben. A tejfölt és a tojást készítsük ki előbb, hogy szobahőmérsékletű legyen.



Fotó: Gabor Szeiler

60 dkg liszt
25 dkg sertés zsír
4 dkg élesztő, vagy ennek megfelelő száraz élesztő (2x7 g-os tasak)
2 dl 20%-os tejföl
1 egész tojás és egy sárgája
1 evőkanál só
a kenéshez egy felver tojás

tölteléknek keményebb (sütésálló) lekvár



Fotó: Gabor Szeiler

A fagyos zsírt egy késes aprítóban morzsásra daráljuk a liszttel. Ha nincs aprítónk, akkor kézzel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a zsírt a liszttel. Adjuk a morzsás liszthez az élesztőt, a felvert tojásokat, a tejfölt és a sót. Dolgozzuk össze, és puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Készülhet kézzel, robotgép dagasztó spiráljával vagy kenyérsütő géppel.
Dagasztás után takarjuk le, és langyos helyen kelesztjük 60-70 percet. Gyengén lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki, majd hajtogassuk össze, hármas hajtogatással. A tészta egy harmadát hajtsuk be jobbról, seperjük le a felesleges lisztet, majd a bal oldalát is hajtsuk be, és seperjük le a lisztet. Alulról is hajtsuk be (vagy fordítsuk el, keresztben magunk elé), ugyanígy három részre. Takarjuk le, és pihentessük 15-20 percet, majd nyújtsuk ki és hajtogassuk ismét. Az ideális tészta állagot a háromszori hajtogatással érjük el. Közben pihentessük.


Fotó: Gabor Szeiler

Melegítsük elő a sütőt 185 fokra. A pihent tésztát vágjuk ketté, így könnyebb kezelni, azt a tésztát, amivel nem dolgozunk, azt takarjuk le.
Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságura, vágjuk fel négyszögekre. Tegyünk egy-egy kanálnyi lekvárt a tészta közepére, majd két sarkát csippentsük össze. Tegyük sütőpapírral letakart sütőlemezre, és pihentessük 5-10 percet.
Kenjük le felvert tojással, és tegyük a forró sütőbe, 20-25 perc alatt süssük szép pirosra. Közben készítsük el a tészta másik felét is.
Rácsra téve, hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: