2013. október 28., hétfő

Békebeli, mézes fűszeres kiflik, kávé mellé

Kávé vagy forró csokoládé mellé kínálható, mézes-fűszeres, illatos kiflik.


Fotó: Szeiler Gábor

Segítségnek videó recepten is:




Hozzávalók, 24 db-hoz:
-          40 dkg sima liszt
-          8 dkg vaj
-          4 dkg (por) cukor vagy ízesített cukor
-          1 tojás
-          1,5 dl tej
-          Csipet (citromos) só
-          1,5 dkg élesztő

Töltelék:
-              6-8 dkg puha vaj
-              2 evőkanál liszt
-              2-3 teáskanálnyi mézes fűszerkeverék
A kenéséhez: egy tojás sárgája, szórásához barna-cukor


Fotó: Szeiler Gábor

Puha lágy tésztát dagasztunk, és olajjal vékonyan kikent edényben, lefedve kelesszük a duplájára. A dagasztáskor ügyeljünk arra, hogy a liszt mennyisége attól függ, mekkora a tojásunk. A puha vajat kikeverjük a liszttel és a mézes-fűszerrel. Lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és háromszögekre vágjuk, majd szorosan feltekerjük. Kenjük le tojással és szórjuk meg a cukorral. Előmelegített sütőben, 180-190 C-on, süssük szép pirosra.


Fotó: Szeiler Gábor

Tetszés szerint tölthetjük is a tésztát, illik hozzá a kakaó (mintha kakaós csigát készítenénk). Ha különleges finomságot szeretnénk készíteni, nyújtás után kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg kristálycukorral, majd így tekerjük fel.

Jó étvágyat hozzá!

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ


Max (Tanulj meg velem sütni!)

2013. október 18., péntek

Kukoricalisztes, ír szódás kenyér

Kukoricaliszttel és íróval készült, élesztőmentes kenyér. Kicsit eltér a megszokott kenyerünktől, de előnye, hogy viszonylag gyorsan elkészülhet, és nagyon változatos a felhasználható lisztek miatt. Kicsit tömörebb és morzsálódós a tészta a kukorica liszt miatt, de az íze nagyon különleges.




Házilag készített íróval készítjük. A tejbe belefacsarunk 3 evőkanálnyi frissen facsart citromlét, összekeverjük, és pár percet pihentetjük.


Fotó: Szeiler Gábor

Hozzávalók:
25 dkg sima liszt (BL55)
25 dkg kukoricaliszt  
45 dkg író, (vagy tej és 3 evőkanál, frissen facsart citromlé)
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi cukor

1 mokkáskanálnyi (füstölt) só


Fotó: Szeiler Gábor

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A liszteket tegyük egy nagy tálba, keverjük bele a sót, a cukrot és a szódabikarbónát. Kézzel kevergetve, adjuk hozzá apránként a folyadékot. Fontos, hogy ne öntsük egyszerre bele a folyadékot, hanem apránként adagoljuk hozzá. Lehet, hogy nem kell az egész mennyiségű folyadék, de az is lehet, hogy még kell hozzá adnunk.

Dolgozzuk össze laza tésztakupaccá, majd formázzunk belőle cipót. Akkor jó, ha a tálból az összes morzsát bele tudtuk dolgozni a cipóba. Kevés olajjal kenjük meg a sütőpapírt. Tegyük a cipót, sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és tegyük a forró sütőbe, ~30 perc alatt süssük szép pirosra. Rácson hagyjuk kihűlni. Érdemes langyosan, vajjal és lekvárral megkóstolni.


Fotó: Szeiler Gábor


Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

A felvétek a Monitor Magazin konyhájában készültek, ha szeretnéd megnézni a hetente bővülő videó recepttárunkat, iratkozz fel a csatorna követői közé.

2013. október 16., szerda

Hétvégi kenyér, a kenyér világnapjára

Idén is csatlakozunk, a Süss egy kenyeret a kenyér világnapjára mozgalomhoz.

Limara hívta életre ezt a csodás kezdeményezést, és minden évben részt veszünk.


"Arra gondoltam, hogy mi, akik otthon rendszeresen vagy csak alkalmanként sütünk a kenyeret, csatlakoznánk ehhez a jeles naphoz egy mozgalommal. Ezen a napon mindannyian két kenyeret (vagy más péksüteményt) dagasztanánk be, egyet magunknak, egyet pedig ajándékba. A megajándékozott lehet bárki, egy rászoruló idegen, pl. hajléktalan vagy idős nyugdíjas, sok gyermekes család, de lehet az a szomszéd, jó barát. Az ajándékba készült kenyereket fotózzátok le, töltsétek fel ide, később albumba rendezzük őket! Ez nem egy játék! Nincs legszebb, legnagyobb, nincs lájkolás, nincs győztes! Itt csak jó szándék van! Hívjátok az ismerőseiteket is!"
Limara


Kövesd a Kenyér Világnapja oldalát a Facebook-n, itt láthatod, miket sütöttünk.


Idén erre a hétvégi (eredetileg nyaraló-koszorú) kenyérre esett a választásom. A bagel és a ágas-bogas bagett házasságából született, ropogós, könnyen darabolható kenyér. Elő tésztát készítettem hozzá, hagytam érni 2-3 órát, majd ez lett a tészta alapja.

Elő tészta:
20 dkg rétes liszt (ha nincs, lehet sima liszt is)
20 dkg langyos, kéz meleg víz
1 dkg friss élesztő


A vízben feloldom az élesztőt, majd kevergetve hozzáadom a lisztet. Alaposan összekeverem, lefedve, szobahőmérsékleten hagyom pihenni 2-3 órát.

Tészta:
1 adag, pihentetett elő tészta
35 dkg sima liszt
15 dkg kéz meleg, langyos víz
1 dkg friss élesztő

2 teáskanálnyi só


Az elő tésztára öntöm a langyos vizet és az élesztőt. A lisztet átszitálom, összekeverem a sóval, és beledolgozom az élesztős alapba. Puha lágy tésztát dagasztok belőle. Vékonyan olajozott kelesztő tálba teszem, és huzatmentes helyen kelesztem 30-35 percet.

Négy részre osztom, lágyan összegyúrom labdaformára. Az ujjammal a közepét kibököm, és óvatosan forgatva kinyújtom, 20-25 cm-s karikára. Sütőlapra teszem, és ismét kelesztem 15-20 percet. 


Megkenem vízzel, meghintem liszttel, és konyhai ollóval bevágom körben. A bevágásokat kicsit kifordítom. Előmelegített sütőben 2300-240 fokon, 20-25 perc alatt ropogósra sütöm.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)


2013. október 13., vasárnap

Ropogós pizza tészta, élesztő nélkül

Ropogós olasz pizza, élesztő nélküli tésztából.

A Maxkonyhája.hu egyik legnépszerűbb receptje. Nem véletlenül. Pizza rajongóknak feltétlenül ajánlom, de azoknak is, akiknek a gyomrát bántja a langyos élesztős tészta.



Könnyen elkészíthető tészta, ha betartjuk a receptben szereplő, pihentetési időket, igazi ropogós tésztát kapunk. Fázisfotók a Max-konyháján (és hamarosan videón is).A feltétet variálhatjuk a saját ízlésünk szerint, most egy paradicsomos-halast készítettem, de sokszor készült a jól bevált paradicsom- sonka-sajt összeállítással is.


Fotó: Szeiler Gábor

Hozzávalók, 4 db ~20 cm-s tésztához:

500 g liszt
250 ml víz
1 evőkanál joghurt (15 g)
10 g só
30 ml Olíva olaj

Feltét:

5-6 evőkanál sűrített paradicsom vagy pizza szósz
15-20 dkg pizza sonka

15-20 dkg reszelt, félkemény sajt (trappista, gouda, edami)


Fotó: Szeiler Gábor

Egy mélyebb tálba, amiben később tudunk tésztát gyúrni, keverjük össze 250 g lisztet, a sót, a joghurtot, a vizet és az olajat. Fedjük le háztartási fóliával, és pihentessük 30 percet. Ez idő alatt a sikér szálak megdagadnak. Érdemes megfigyelni a két tészta közötti különbséget.
Ha letelt a pihentetési idő, apránként hozzáadva a maradék lisztet, sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Négy darabra osztjuk, golyókat formázunk belőle, aminek a tetejét lapítsuk le egy kicsit. Ismét lefóliázva, pihentessük 30 percet. Én az vékony fólia tasakba tettem, így nem ragad le a tészta.

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A golyókat egyesével nyújtsuk ki kézzel, így érezzük, milyen rugalmas a tészta. Tegyük pizza sütő lemezre, kenjük le szósszal, terítsünk rá a szalámiból csíkokat, és reszelt sajtot. Forró sütőben, 8-10 perc alatt süssük szép ropogósra. A széle egy kicsit megpörkölődhet, mert vékony a tészta, de ez az a ropogós, ami az igazi, kemencés pizzára hasonlítóvá teszi.


Fotó: Szeiler Gábor

Tippek és trükkök:
Tartsuk meg a pihentetési időt, így lesz a tésztánk rugalmas, sima és a sütéskor ropogós.
Figyeljünk arra, hogy a feltét/öntet nem legyen nedves, mert a vékony tésztát könnyen eláztatja. Ha hígnak találjuk a szószt, akkor vagy szűrjük át egy sűrű szitán, vagy kicsit forraljuk be.
Érdemes pizza sütő lemezen sütni, mert az vékony, jól át tud sülni az alja. Ha van olyan lemezünk, ami középen lyuggatott, az még jobb.
Forró sütőben süssük, mert ha nem elég meleg, akkor az alja nem lesz ropogós.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

A felvétek a Monitor Magazin konyhájában készültek, ha szeretnéd megnézni a hetente bővülő videó recepttárunkat, iratkozz fel a csatorna követői közé.

2013. október 5., szombat

Sonkás-kolbászos kombe

Puha, foszlós töltött tészta. A tölteléke jól variálható, lehet sós, vagy édes.




Hozzávalók:
3,5 dl tej
1 dl víz
1 teáskanál só
60 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő


Fotó: Szeiler Gábor
Rétegek közé:

10 dkg vaj
5 evőkanál olaj

Töltelék:

10 dkg krémsajt
10-15 dkg (házi) kolbász
10-15 dkg füstölt vagy főtt sonka

Tetejére:
1 felvert tojás
szezám/lenmag/napraforgómag vagy ezek keveréke


Fotó: Szeiler Gábor

1.Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tej és víz keverékébe, majd félre tesszük 10-15 percre, hogy az élesztő elinduljon.

2. A kolbászt és a sonkát apró darabokra vágjuk. A vajat és az olajat megolvasztjuk.

3. A felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a liszttel és a sóval, majd puha, lágy tésztát dagasztunk belőle. Három részre osztjuk, gyengén lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első lapot. Megkenjük a vaj-olaj keverék felével. 



4. Kinyújtjuk a második tésztalapot is hasonló méretűre, mint az első, s ráfektetjük a vajas tésztalapra. A második lapra kenjük rá a krémsajtot, majd az összes sonkát és kolbászt. A harmadik tésztát is kinyújtjuk, ráfektetjük a töltelékre, majd megkenjük a vaj-olaj maradékával.



5. Hajtogatása hasonló, mint a pogácsáé. Felső harmad felülről lefelé középre, alsó harmad alulról felfelé középre, majd összehajtjuk, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a két rész, kicsit összecsipkedjük.

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát, és pihentetjük. A sütőt melegítsük elő.


Fotó: Szeiler Gábor

7. Éles késsel vagy pizza vágóval átlósan és keresztben is bemetsszük. A tetejét lekenjük tojással, megszórjuk magkeverékkel, majd 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranyszínre sütjük.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk :)

Max (Tanulj meg velem sütni!)