2012. december 30., vasárnap

Zabpelyhes-csokis muffin

Elérkezett az év vége. Túl vagyunk a karácsonyi édesség hullámon, készülhetünk az óév búcsúztatóra. Ha házibuliba vagy batyus bálba megyünk, vigyünk könnyű édességet magunkkal. Például egy ilyen narancsos-csokis-zabpelyhes muffin-t. Könnyű recept, akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetjük. Ha az alapkeveréket összerakjuk egy csinos üvegbe, és mellé tesszük a receptet is, csodás ajándékot készíthetünk.




Elkészítési idő: 15 perc előkészület+ 30 perc sütés

15 dkg sima liszt
10 dkg rozsliszt
5 dkg zabpehely
2 mokkáskanál sütőpor
1 tojás
 13 dkg  cukor
1 teáskanálnyi vanília kivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
2,5 dl kefir (vagy joghurt)
5 dkg jó minőségű (min. 60%-os) étcsokoládé
2 teáskanálnyi kandírozott narancshéj vagy aszalt gyümölcs
 egy csipet só



Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra, a sütő formát béleljük ki muffin papírral. A csokoládét vágjuk durvára.
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. A tojást keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a sót, az olajat és a kefirt. Keverjük össze jól, majd adjuk hozzá a lisztet, a zabpelyhet és a csokoládét. A végén adjuk hozzá a kandírozott narancshéjat (vagy az aszalt gyümölcsöt), és óvatosan keverjük bele, ügyelve arra, hogy ne törjük össze. Adagoljuk a formában, és 20-25 perc alatt süssük meg. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk 5-6 percet a formában, majd utána tegyük rácsra, és azon hűtsük ki.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)


2012. december 24., hétfő

Áldott karácsonyt Mindenkinek!



Karácsonyi áldás:

Jöjjön el a szép Karácsony,
... Szívem feléd most kitárom,
Szeretettel azt kívánom:
A kis Jézus megtaláljon!

Békét adjon házad táján
Bőséget a ládafián
Minden jót, mit szíved kíván,
Ne legyen az fénynek híján!

Őrangyalod el ne hagyjon,
Kalács legyen asztalodon,
Lelkedben nőjön bizalom,
Aki barát az maradjon!

Szeretetben növekedve
Istent szívedbe engedd be!
Szálljon áldás életedre,
Csillogjon fény a szemedben!

Legyen áldott a Karácsony,
Szívemből neked kívánom!
Gábor angyal feléd járjon,
Isten áldásával áldjon!

(Ujvári Lajos) 



Áldd meg Isten a magyart itthon. s a világ minden táján!
Áldd meg Isten a magyart Karácsony éjszakáján!
Engedd, hogy ha a harangszó, ha már mindenüvé elért,
Egymáshoz öleljen szülőt, barátot, testvért
És mindazokat, kiket a sors ma idegen fenyő elő állít,
De lélekben itthon vannak mind egy szálig!
Kiket - mint tékozló gyermeket - már elveszettnek hittünk
Ma hazahozza őket az egyszerű jászolba vetett hitünk.
És a magyar röghöz láncoló szeretet,
Mely legyőz minden távot, tengert, gyűlöletet,
hogy öledbe hozza édes szülő a gyermekedet.
Hitvesnek a hitvest, testvérnek a testvért, barátnak a barátot.
Óh, színezüstben csillogó karácsonyfa, legyél érte áldott!
Bár ne aludna ki fényed soha, mely lángol karácsony éjszakáján,
Áldd meg Isten a magyart, itthon, és a világ minden táján!
Tiszta szívből, szívem teljes melegével kívánok:



Áldott Békés Karácsonyt, és sikerekben nagyon gazdag boldog Új Évet!

Max és a TanuljMegSutni.hu csapata

2012. december 23., vasárnap

Guba rúd


Guba rúd
A karácsony egyik fontos gasztronómiai elem a mákos guba. Általában 24. délben készül ebédre, vagy a két ünnep között, olyan levezető ételnek. Készülhet jó minőségű kifliből, vagy saját készítésű guba rúdból. Miután nem bonyolult az elkészítése, én a saját készítésűt favorizálom. Tanuljunk meg guba rudat sütni. A tésztája hasonlít a tejes kifli tésztájához, annyi különbséggel, hogy itt egy gyors kovászt készítünk el, és utána dagasztjuk be a tésztát.

Hozzávalók:

Kovász:

4,5 dl langyos tej
4 dkg friss élesztő
1 csipet cukor

A tejben feloldjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Kissé megkeverjük, és lefedve, langyos helyre tesszük pihenni 20-25 percet.




Tészta:

2 csapott teáskanálnyi só
20 dkg rétes liszt
55 dkg sima liszt
4 dkg olaj

A kovásszal összekeverjük és lágy, rugalmas tésztát gyúrunk. Ha a liszt hideg lenne, tegyük szitálás előtt a mikró sütőbe fél percre, majd utána szitáljuk át. Takarjuk le, és langyos, huzatmentes helyen kelesszük 55-60 percet. Télen érdemes a sütőt előtte egy kicsit minimum fokozaton előmelegíteni, és abba berakni a tésztát, de az energiát mindenképpen zárjuk el!

Ha megkelt, vegyük ketté a tésztát, gyúrjuk át, és nyújtsunk belőle ~ 1,5 cm vastag lepényt. Görgős tésztavágóval vágjuk fel 1,5 centis rudakra, és rakjuk óvatosan sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Takarjuk le, és ismét hagyjuk kelni legalább 20 percet.




Melegítsük elő a sütőt 200 C°-ra, tegyünk az aljába, egy hőálló kis tálkába forró vizet. A rudakat spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük szép pirosra, közben kétszer spricceljük meg a tetejét egy kis hideg vízzel.
Ha megsült, pár percet a lemezen hűlni, majd szedjük át rácsra, és ott hagyjuk kihűlni. Legalább egy nappal hamarabb készítsük el, jót tesz neki, ha egy kicsit szikkad. Karikázva használjuk fel a mákos guba készítéséhez, de fogyaszthatjuk akár mártogatósba mártogatva is.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

2012. december 11., kedd

Piccolo panettone (kicsi panettone)


Tradicionális olasz kelt kalács. Gazdag, vajas tészta, sok-sok kandírozott és aszalt gyümölccsel.  Fontos eleme a henger alakja és a kupolája. Népszerű édesség, akár egy kellemes pohár bor vagy csokoládé mellé, de ajándékba is adják. Annak idején, mikor még a vasfüggöny létezett, a kamionosok sokat hordtak be, a Stollen-nel egyetemben. Aztán később a céges ajándékok közé került, és szerencsére a hazai pékségek is kezdik felfedezni.
 Igazán egyszerű a tészta, érdemes nekiállni, mert a végeredmény csodás. Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon nagy sikerélményt nyújt az elkészített tészta, és az utána következő dicshimnusz. Természetesen a gyümölcsöket variálhatjuk nyugodtan.
Szilikon muffin formában készítettem el, 12 db-ot töltött meg ez a tészta mennyiség. Ha az, nincsen akkor vagy üres konzerves doboz (bár az egy kicsit leárnyékolja a tésztát), vagy sütőpapírból készítünk muffin kapszulához hasonló alkalmatosságot. 




Hozzávalók:

10 dkg rétes liszt
40 dkg sima liszt
2 egész tojás + 1 sárgája
10 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy tasak vaníliás cukor
5 dkg friss vagy 14 g szárított élesztő
2 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, cseresznye, barack, narancs, mangó, papaya és ananász)
10 dkg kandírozott narancs és citrus héj vegyesen





A tojást és a vajat előző este készítsük ki, hogy ne legyenek hidegek, a vaj pedig kifejezetten puha állagúan fog kelleni. Nem kell megolvasztani, mert akkor más lesz a tészta állaga.
Langyosítsuk meg a tejet, oldjunk fel benne, egy teáskanálnyi porcukrot, a tésztához kimértből. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni pár percet, ez idő alatt az élesztő felhabosodik. Keverjük ki a tojásokat a maradék cukorral és a vanília kivonattal. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze, majd adjuk hozzá a langyos élesztős tejet. Dolgozzuk össze, egy viszonylag lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie. Fedjük le, és huzatmentes, langyos helyen kelesszük a duplájára (min.50-60 perc). 




Közben a vajat ellenőrizzük, elég puha e már. Ne folyjék, csak legyen puha. Ha még keménynek érezzük a közepét, tegyük a tészta mellé, a langyos helyre. Készítsük elő a gyümölcsöket, ha kell öblítsük le, és itassuk fel a nedvességet. Azt tanácsolom, hogy akkorára vágjuk össze mint a mazsola, az legyen a méret.

A tésztához keverjük hozzá a lágy vajat és a gyümölcsöket, és dolgozzuk össze. Az összedolgozott tésztát borítsuk egy gyengén lisztezett nyújtólapra (vagy szilikon, és akkor nem kell lisztezni).  Gyúrjuk át, és addig dagasszuk, míg a vajat teljesen beledolgozzuk a tésztába, ekkorra már a gyümölcsöket is jól eldolgozzuk.
Osszuk a tésztát 12 egyforma darabra, és gyúrjunk belőle gombócokat. A szilikon formát kenjük ki egy kis olajjal, és rakjuk bele a gombócokat. Takarjuk le, és ismét kelesszük langyos helyen 20-30 percet.
Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Ha letelt az idő, tegyük a meleg sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük meg. 

Ha megsült, vegyük ki, és fejre fordítva tegyük rácsra, a formát pedig húzzuk le róluk, és hagyjuk kihűlni. A fejtetőn azért kell hűteni, hogy ne rogyjon össze a lágy tészta, a formát, pedig ha levesszük, nem tud a gőz kicsapódni, így nem lágyul vissza. 2-3 napig eltarthatjuk, de hajlamos a tészta kiszáradni, ügyeljünk rá.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

2012. december 7., péntek

Kolbászos-leveles rúd


Ropogós, igazi sör/bor korcsolya. Könnyű leveles tészta, benne szalámi vagy kolbász rudacskákkal. Kicsit sós a szalámi zsiradékától, olyan fogra való. Készítsünk mindjárt dupla mennyiséget, mert iszonyat gyorsan párolog. Ha ismerkedni szeretnénk a leveles tésztákkal, ezt a formázást ajánlom, itt biztos és látványos a siker.  Most nem konkrét receptet adok meg, inkább leírást a formázásról, megörökítve a későbbi időkre. 




Leveles tészta. Ehhez a gyárilag nyújtott verziót ajánlom, mert az egyenletes téglalap, csak szabni és formázni kell. Ez a LIDL-ben kapható tésztából készült, de van a SPAR-nak is saját márkás terméke.
Szalámi. Lehetőleg alacsony zsírtartalmú szalámit ajánlok, mert az nem szárad ki annyira. Mi most a GusztA turista maradékát vágtuk fel, ~ 1 cm-s hasábokra, és olyan hosszúságúra, mint a tészta negyede. Fontos a méretezés, így kevés (igazából 0) a szabászati hulladék (köszi, CV, ez örök marad).
Sütés. A leveles tészta titka a forró sütő és hideg tészta kombóban rejlik. A hajtás után visszakerült a hidegre, és csak akkor lett felvágva, mikor a sütő felforrósodott.




Készítése. Terítsük ki a tésztát, és osszuk fel négy egyforma csíkra (lásd a képen). A szalámit vágjuk fel centis hasábokra, és minden tészta csík felére helyezzünk fel 3-4 darabot (vastagságtól függ. Figyeljünk arra, hogy a szalámi csak a tészta feléig legyen kirakva és legalább akkora helyet hagyjunk közöttük, mint maga a szalámi. Óvatosan kenjük meg a szalámik közét egy nedves kenőecsettel. Hajtsuk rá az üres felet, úgy hogy a hajtás közben a közökbe egy kicsit benyomjuk. Keressünk egy olyan rudacskát (kis fakanál nyele vagy spatula szára), és azzal óvatosan préseljük le a tésztát. Ha kész mind a négy tészta, tegyük hideg helyre, legalább 20-30 percre. 



Melegítsük elő a sütőt 230-250 C°-ra, béleljünk ki két sütőlapot sütőpapírral. Vegyük elő a hidegről a tésztát, és egy éles késsel vágjuk fel ~ 1 cm-s csíkokra (lásd a képen). A csíkokat óvatosan fordítsuk a vágott oldalára, így a leveles tészta felnő, körbe fogja a szalámit. A csíkokat formázhatjuk is, lehet ívben, körbe hajtva, itt a végeket érdemes egy kicsit összepréselni. 



A forró sütőben süssük szép ropogósra. Ha megsült, vegyük ki a sütőlemezt, mehet be a másik, ezen pedig hagyjuk pár percet pihenni a tésztát. A leveles tészta, ha megsült egy kicsit puha, lágy, de ha hagyjuk pár percet, akkor lesz roppanós.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ     
                                                  
Max (Tanulj meg velem sütni!)

A húst a GusztaHús biztosította, kövesd Őket a Facebook-n is.

2012. december 5., szerda

Mit hozott a Mikulás?


Nem nekem, hanem a kedves Olvasóknak? Hát egy naptárt. A Max konyhája és a Tanulj meg sütni oldalak közös naptárát, Edit barátném munkáját.




A tavalyihoz hasonlóan az ajándék naptárt bárki letöltheti, kinyomtathatja, csak annyit kérek, egy kommentben jelezd ezt nekem, hidd el többet ér, mint bármilyen díj. Köszönöm!

Köszönöm Editnek is a csodás munkát!

Az ajándék naptáram erről a linkről letölthető, (katt a link feliratra) és a blogokon is fent a naptár képe, arra kattintva is letölthető.

Jó lapozgatást!

Max