2012. november 22., csütörtök

Egyszerű csupa-csokis torta


Folytassuk a sütési tanulmányokat, kezdjünk bele a torták fejezetbe. Szerintem a világ legegyszerűbb csoki torta receptjét mutatom most meg. A siker szinte 100%-s, ha betartjuk az itt leírtakat. Jól felhasználhatjuk a maradék csokikat (mikulás vagy nyúl, csak csoki legyen, ne tortabevonó).

A recept egyetlen buktatója a sütés. Ha túl magas a hőfok, a külseje megsül, a belseje pedig nyúlós marad, arról nem beszélve, ha sokáig sütjük, akkor pedig kiszárad. Használjunk tűpróbát, és ha a kihúzott pálcikára már nem tapad tészta (nem olvadt csoki darab, mert az is hasonló), késznek is nyilváníthatjuk.

Tészta (22 cm-s tortaformához):
15 dkg sima liszt
5 dkg rozsliszt
10 dkg cukor
10 dkg barnacukor
3 csapott teáskanálnyi sütőpor
1 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
1,5 dl zsíros tejföl
18 dkg vaj
9 dkg keserű kakaópor
5-8 dkg csoki lencse vagy csokoládé durvára darabolva
2 közepes tojás




Krém és bevonat:
20 dkg ét csoki
7 dkg vaj
1 dl zsíros tejföl
A díszítéshez csoki-forgács (elhagyható).

A sütőt melegítsük elő 180 C°-ra. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, a kakaóport, a sütőport és a lisztet összeszitáljuk. A vajat óvatosan meglangyosítjuk, kikeverjük a tejföllel és a vanília kivonattal. A tojásos cukorhoz adjuk a vajas tejfölt, jól összekeverjük, majd részletekben a lisztet is. 
Összekeverjük, adjuk hozzá a csoki lencsét és egy 22 cm-s kivajazott és kilisztezett kapcsos tortaformába simítjuk. Az előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük.




A megsült tésztát hagyjuk pár percet (3-4 perc) a formában hűlni, majd óvatosan vegyük ki, és tegyük rácsra hűlni. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk el félbe.

A krémhez a csokit törjük apró darabokra, és gőz fölött olvasszuk fel. Adjuk hozzá a vajat, keverjük simára, egy kicsit hagyjuk hűlni, és akkor adjuk hozzá a tejfölt, alaposan dolgozzuk össze.

Kenjük a krém felét a tortalapok közé, illesszük össze és a maradék krémmel vonjuk be a tetejét is. Díszítsük csoki forgáccsal, és hagyjuk, hogy a bevonat megszilárduljon. Meleg vízbe mártott késsel vágjuk fel. Tálaláskor adhatunk hozzá vanília fagylaltot vagy folyósra kevert tejszínt. Jól illik kávézáshoz, de egy kis fanyar lekvárral megkenve, a Sacher tortához hasonlót kapunk. Inspiráció az én Csoki imádó Barátnémtól.

Jó étvágyat hozzá!

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)